Elena Roxana Negoiță
Psihoterapeut

Rolul minții

Unul dintre jocurile copilăriei pe care îl am în minte atunci când mă gândesc la abilitățile de gândire logică este “Cubul Rubik”. O adevărată plăcere să reușești să faci Cubul! Cu fiecare încercare eram  mai aproape de rezolvarea misteriosului Cub!

Strategie, încercări, deducții, presupuneri, toate acestea fac parte din acțiunile minții pentru a rezolva Cubul. Așadar, mintea este cea care caută soluții la probleme. De asemenea, este și cea care dă sens rațional tuturor trăirilor, ea este slujitorul sufletului și nu stăpânul. 

De multe ori mintea este pusă pe un piedestal. Încă de când suntem mici suntem validați și iubiți pentru că suntem inteligenți și avem note mari la școală. Inteligența cognitivă ține de mintea moștenită genetic și antrenată educațional iar valorea unei persoane nu are trebui sa crească sau să scadă în funcție de inteligența cognitivă. În cele din urmă cu toții suntem dotați nativ cu suficientă inteligență pentru a face operațiile logice necesare.
Uneori, mintea este valorizată în detrimentul emoțiilor. Mintea este asociată cu puterea iar emoțiile sunt pentru cei slabi și sensibili.

În cazul bărbaților se insuflă și mai mult această așteptare iar consecințele nu întârzie să apară, bărbații nu au voie să plângă, nu-i așa?
Mintea însă este doar o părticică din tot ansamblul complex care ne face să fim ființe complete.


Care este rolul minții?

Printre rolurile importante ale minții este acela de a transforma senzații, emoții, trăiri în gânduri pe care le “finisăm” și apoi le verbalizăm. Calitatea gândurilor și modul cum le verbalizăm ține foarte mult de psihic și mai puțin de minte. Mintea se asigură că toate procesele care au loc în creier sunt modulate prin intermediul funcțiilor cognitive: gândire, memorie, judecată, limbaj, percepție, conștiință.
Raționamentele
Mintea operează pe baza raționamentelor, cu ajutorul lor facem deducții, ipoteze pentru a cerceta un aspect alt vieții noastre.
În psihoterapie folosim mult ipotezele și aici rolul minții este important. Facem ipoteze pornind de la fapte, informații cunoscute spre a explora și afla informații noi despre tine pentru a te “înnoi”.


Gândirea critică
Este necesar dezvoltarea unei gândiri critice care să te ocrotească împotriva luării unor decizii cu consecințe nedorite.
Gândirea critică aplică niște filtre și nu permite ca orice informație să îți influențeze starea de bine sau deciziile.


Procesul decizional

Zilnic mintea noastră ne ajută să creăm mii de gânduri. De multe ori poate nici nu știm ce gândim pentru că multe dintre gânduri nu sunt conturate, trec prin minte cu repeziciune și nu le observăm. Ne trezim că facem una sau alta fără să știm cum am ajuns să ne gândim la mătușa X când de fapt ne gândeam la ce cumpărături vrem să facem sau ne duceam spre baie și am ajuns să ma duc la bucătărie. Acestea sunt exemple mici însă scot în evidență faptul că este necesar ca mintea să fie strunită pentru a ne fi de ajutor în orice decizie mică sau mare pe care o luăm.
Incursiunea în lumea minții poate continua însă mă voi opri aici și voi continua în alt articol!